Volubilis in 200km nepotrebne vožnje

maj 24, 2017

Od Chefchaouena se odpraviva proti Volubilisu, enemu največjih rimskih najdbišč izven Evrope. Za obisk se odločiva na podlagi nasveta v vodniku in se že na vhodu naučiva prve lekcije poti: imejte pripravljen drobiž! Maročani na 20EUR = 200 maroških dirhamov gledajo kot na celo premoženje (glede na to, da je povprečna maroška plača okrog 300EUR na mesec to ni nič presenetljivega). Če boste torej stopili do pulta kakšne trgovine, muzeja ali znamenitosti in želeli plačati z bankovcem od 200 dirhamov vas bodo po vsej verjetnosti prijazno zavrnili z izjavo, da morate denar nekje zamenjati in priti z drobižem. Midva sva ga zamenjala v bližnjem kafiču in se odpravila na obhod po najdbišču. Rimsko mesto je gotovo vredno ogleda, najbolje da si ga ogledate zgodaj zjutraj ali zvečer, saj se boste drugače tako kot midva, pražili v popoldanskem soncu. Vstopnina je znašala 1EUR na osebo.

   

 

  

 

Po dobrih dveh urah se odpraviva naprej proti Fesu, kjer sva planirala prenočitev za dve noči. GPS naju pusti na cedilu, pelje naju v tri različne kampe ki so ali zaprti že 10 let, ali pa nikdar niso obstajali. Okrog 20.00 zvečer se odločiva da nadaljujeva pot proti visokem atlasu, upajoč, da bova v turističnem mestecu Ifrane našla  kamp vsaj za eno noč. Po približno 100 km poti najdeva dva kampa, oba sicer obstoječa ampak zaprta. Naveličana in z neutemeljenimi bojaznimi pred kampiranjem divje, se okrog 22.30 odločiva, da prespiva eno noč v hotelu in se naslednji dan vrneva v Fes.

Naslednji dan štartava okrog 8.00 proti Fesu, rahlo znervirana ker s pomočjo wi-fija v hotelu ugotoviva, da ima Fes dva velika kampa, čisto na obrobju mesta.  Peljeva se torej 100km nazaj in se z zavedanjem da bova morala naslednji dan po prav isti poti čez atlas proti puščavi ne ustavljava na poti. Še dobro, da je v gorivo poceni.

 

More about jlev