Trolli, nesreče in cesta čez Atlantik

januar 3, 2017

3.8.2016 Za ta dan planirava relativno dolgo pot od Osla do Trondheima (slabih 500km), a do cilja ne prispeva, ker se v gorah v bližini ‘Stopnic trollov’ (Trollstigen) zgodi hujša prometna nesreča, zaradi katere v koloni obstaneva za dobri dve uri in pol. Čas izkoristiva za preučevanje najinih vodnikov in se nato kratkoročno odločiva, da prespiva v izjemno lepih gorah okolice in pot nadaljujeva šele naslednji dan. Ker se med gorami hitro zmrači in ohladi, postane noč precej hladna in temu primerno kratka, saj se v hladnih jutrih vedno prej spraviva pokonci.

 

  

 

 

(4.8.2016) Vstaneva že okrog 6:00, potem ko Jurij opazi neverjeten sončni vzhod, ki se odseva na sosednjem hribu. Sprehodiva se do reke v bližini kampa, celotna narava naju zelo spominja na slovensko Posočje. Hitro spakirava in se peljeva po znamenitih Trollstigen enkrat gor in dol ter si iz razgledne ploščati (poleg množice turistov z avtobusi iz cele Evrope) ogledava znamenito zavito cesto teh t.i. stopnic.

 

 

 

 

V teh dveh dneh naju prvič začutiva čarobnost Severa (ali kot bi rekel naš italijanski prijatelj »…the North is the North you know…«) iz Trollstiegna se odpeljeva po Atlantski cesti (Atlanterhavsveien) proti Trondheimu. Na poti dvakrat uporabiva storitve trajektov, ki masivno skrajšajo potovanje med posameznimi Fjordi, so cenovno relativno ugodni (okrog 7-10 eur za 2 človeka in Defender) in peljejo poleti zelo pogosto, približno vsakih 15 min ves dan. Zvečer prispeva v Trondheim in se polna vtisov iz celega dne relativno zgodaj  odpraviva spat.

 

 

More about jlev