Pred nama še 1000km ob spremljavi severnih jelenov

januar 9, 2017

8.8.2016 Zgodaj zjutraj se opraviva neznanemu cilju nasproti. Želiva priti čim bolj severno, tako da lahko naslednji dan doseževa Nordkapp, ki je trenutno oddaljen še dobrih 1000 km. Gre za dan, ko srečava največ severnih jelenov ob poti. Zdi se, da se prometa ne bojijo, mirno se pasejo dalje ob cesti. Ustrašijo se šele, ko avto ustaviš in se jim želiš osebno približati. Na cesti skoraj ni drugega prometa, srečujemo po večini zgolj tovornjake z ogromnimi roll-bari, nameščenimi za zaščito motorja v primeru da na cesti trčijo v okrog 300kg težkega jelena.

 

  

 

 

Voziva od 8.00 do okrog 18:30, nato se divje vkampirava na makadamski cesti malo iz poti, s čudovitim razgledom na bližnja jezera (‘divje’ kampiranje je na Švedskem in Norveškem dovoljeno, od privatnega zemljišča moraš sicer biti oddaljen vsaj 500m in s svojo prisotnostjo ne smeš motiti prebivalcev ali divjih živali. V večini državnih gozdov tako lahko kampiraš po mili volji, s predpostavko da za sabo pospraviš).

Ponoči se tako visoko na severu skoraj ne zmrači več, zato lahko uživava v pogledu na družino jelenov, ki se z zanimanjem sprehodi okrog Defendeja. Žal se, ko opazijo kako se v avtu premikava, da bi dosegla fotoaparat na prednjih sedežih, prestrašijo in zbežijo. 

 

 

Za zajtrk pojeva puding, ki nam je ostal od Lofotov in se že ob kakšnih 7.00 odpraviva, saj nama GPS izračuna, da nas od Nordkappa ločijo le še dobre 4 ure vožnje.

More about jlev