Marakeš, tuj a hkrati presenetljivo domač

avgust 1, 2017

Potopis po Maroku v aprilu 2017 – prejšnji del

Marakeš je čisto nekaj posebnega. Poln ljudi, različnih barv in vonjav je prav zares mešanica evropske in arabske kulture, tuj a hkrati presenetljivo domač. Ulice so bile v aprilu mesecu že polne zlasti evropskih, ameriških in avstralskih turistov.

Najdeva izjemno lep kamp na obrobju mesta. V kampu Ourika sva za 9eur na dan za dve osebi in avto uživale v bazenu, senci in neomejenem wi-fiju. V mesto sva se zjutraj odpravljala z delavskim avtobusom, ki ustavi prav pred kampom in stane 2eur/oseb za vožnjo v obe smeri.

maroški mehanik pri delu

Prvi dan sva si ogledala glavni trg Jemaa el-Fnaa in medreso Ben Youseff. Ulice, ki vodijo v t.i. souk (starinsko trgovsko četrt mesta) so ozke in polne malih trgovinic s spominki, tepihi, šali, barvitimi ploščicami, začimbami in lampijončki, ki ustvarjajo pravi čar 1001 noči. Medresa je lepa, ampak za najin okus prepolna turistov. Zatečeva se v kafič z razgledom na glavni trg in uživava v maroškem kosilu.

trg Jemaa el-Fnaa

 

 

 

  

    

Naslednje jutro obiščeva znameniti botanični vrt Jardin Majorelle. Narediva napako, ker se ta odpraviva šele okrog 11.00. Plačava jo z eno uro čakanja na žgočem soncu v vrsti za vstopnico. Vendar sva za čakanje pozneje obilno poplačana z izjemno lepim botaničnim vrtom, z edinstveno raznolikostjo eksotičnih rastlin ter živo modro in rumeno barvo fasado stavb, ki so del vrta. Popoldan se ponovno odpraviva na glavno tržnico mesta, kjer proti večeru tržnico zamenjajo razni ulični umetniki, s kačami in opicami, opaziva celo strica, ki si sredi trga postavi malo mizico, jo pokrije s prtom in nanjo nasuje najmanj dva kg izruvanih človeških zobov. Vsede se poleg mizice in ob sebi na mizo položi male srebrne klešče. Zdi se, kot da gre za kakšnega zobozdravnika iz srednjega veka, danes pa kakšen cekin prisluži s turisti, ki ga slikajo in mu nato namenijo nekaj dirhamov.  Skoraj malo nadležne so ponudnice barvanja hene, ki svojo storitev ne le glasno promovirajo ampak te tudi poprimejo za roko in te prisilijo da si ogledaš slike rok, ki so jih pred kratkim okrasile.

 

 

 

   

   

Na tem mestu mogoče še manjši nasvet za punce ob sprehajanju – Maroko je sicer do turistov zelo tolerantna država, vendar ne velja pozabiti, da je večina prebivalstva muslimanske veroizpovedi in da maroške ženske tudi v največji vročini ne nosijo kratkih hlač in majic brez rokavov. Spoštovanje lahko pokažemo že z daljšimi in širšimi oblačili, oblekami ki sežejo čez kolena ter majicami, ki sežejo vsaj do komolcev. Ob tem si s takim načinom obnašanja prikrajšamo tudi za prenekateri komentar, grd pogled ali zamejevanja z glavo.

 

Saadske grobnice

 

 

More about jlev