Kopenhagen in palačinke za 14 EUR

december 31, 2016

30.7.-31.7.2016 ob prihodu v Köbenhavnu pada dež. Odločiva se, ostati za dva dni in oprati perilo (vsi kampi na severu so opremljeni s pralnim in sušilnim strojem, kjer lahko za okrog dva evra na stroj operete med kampiranjem nabrane umazane cunje). Z vlakom se odpraviva v center, kjer nas zajame vrvež mesta. Zaradi navala utrujenosti se po palačinkah in kavi (14EUR – ja, definitivno so se tu začele skandinavske cene) odločiva za round-trip z ladjico. Dobro uro se z njo prevažava po različnih kanalih mesta, voden ogled pa nam omogoči večji pregled nad obstoječimi znamenitostmi.

Jurij si na štantu ob kanalu kupi sončna očala. Prijazna prodajalca nam povesta,  da gresta letos na dopust na Hrvaško in da sta že bila v Sloveniji. Malo se nama posmehujeta, ker sva edina zavita v bunde, medtem ko je njima ob tako »vročem« poletju še v kratkih rokavih pretoplo.

 

 

 

 

V nedeljo zjutraj se okrog Defenderja z zanimanjem sprehaja kampiraš iz sosednje parcele. Lea ga nagovori, če se mu dopade avto, nakar se izkaže da gre za Italijana iz Milana, ki se v Skandinavijo opravlja z motorjem že sedmo leto zapored in od tega je trikrat obiskal Norkapp.  Svetuje nama, da preskočiva Stockholm, saj mesta lahko še vedno kasneje obiščeva z letalom in da raje kreneva direktno na sever, ki naj bi bil po njegovo »res nekaj posebnega« (»the North is the North you know…«). Odločiva se, da upoštevava njegov nasvet in se iz Malmoja odpraviva direktno na Norveško. Na isti dan se po kosilu odpraviva na ogled Vikinškega muzeja v bližnjem mestu Roskilde. Tu se nahaja tudi pod UNESCOom zaščitena cerkev Domkirke, ki se nama pa na splošno žal ni zdela kaj posebnega, bolj naju je spominjala na grobnico kot kaj drugega.

   

Veliko bolj navdušena sva bila nad Viking Ship museum, ki je poleg razstave vikinških ladji obiskovalcem ponujal tudi ladjedelnico, v kateri je bilo mogoče opazovati zaposlene muzeja kako izdelujejo repliko vikinške ladje.

More about jlev