Igra prestolov, filmske kulise in pomagači

julij 25, 2017

Potopis o Maroku prejšnji del.

Odpraviva se v smeri Marakeša preko prelaza Tizi N’Ticha, ki na svojem najvišjem delu dosega 2260m nadmorske višine. Pred vzponom pa se ustaviva še v legendarnih Atlas film studios v katerih je bilo posnetih kar nekaj svetovnih filmskih uspešnic (med drugimi: Gladiator 1999, Asterix and Obelix 2001 in Prince of Persia 2010). Velja pa na tem mestu omeniti, da imava nekaj zadržkov glede priporočanja ogleda tega kraja. Območje odprto za ogled je sicer veliko in vstopnina nizka, a je večina za filme zgrajenih hiš in kulis že zelo dotrajanih in delno podrtih. Še najbolj zanimiva je bila maroška snemalna ekipa, ki je ravno v času najinega ogleda snemala pred eno izmed kulis. Za velike ljubitelje filma je kraj mogoče fascinanten, a nama je veliko bolj v spominu ostala naslednja postojanka na naši poti.

Kakšnih 30 km  od Ouarzazanteja se malo izven poti nahaja kraj Aït Benhaddou.  Gre za enega največjih ohranjenih Ksarjev (berbersko ime za utrjeno naselje)  v Maroku. Naselje, ki se od 1987 nahaja pod UNESCovo zaščito, je gotovo eden najlepših krajev, ki sva ga kdaj videla. Sicer sva bila že na samem začetku olajšana za 20 dirhamov (=2EUR), ker sva po poti izbrala stranski vhod v mesto. Vstop v kraj je brezplačen, vendar morate vstopiti po uradni poti, preko manjšega mostička čez bližnjo reko. Midva sva se peš odpravila iz bližnjega parkirišča, kar čez strugo reke, ki je v tem času že po večini popolnoma izsušena. Tako sva prispela na stranki vhod (s kar nekaj drugimi turisti), kjer je mlajši moški pobiral vstopnino »za ohranitev mesta«. Zgodba je seveda bila izmišljena, a zaradi relativno nizke »vstopnine« nisva bila preveč jezna. Na tem kraju velja omeniti splošno radodarnost Maročanov, ki sva ga opazovala po celotni poti. Tolerira se vse oblike pomagačev, od pobiralcev vstopnin na brezplačnih javnih parkiriščih, vodičev po muzejih ki vodičev nimajo, do pobiralcev vstopnin v različne znamenitosti, ki so načeloma brezplačne. Sprva sva mislila da gre zgolj za obiranje turistov, a sva opazila da Maročani rade volje plačujejo tem pomagačem, nekateri pobiralci parkirnine si dodatni dirham celo lahko zaslužijo s pranjem avtomobilov na katere »pazijo«. Na nek način se nam je tak način sobivanja zdel simpatičen, brezdomci in pomoči potrebni niso ignorirani, marsikateri Maročan se ustavi in izmenja nekaj besed preden jim nameni nekaj denarja.

Ljubitelji filma boste prišli na svoj račun tudi v Aït Benhaddouju, ki je pred nekaj leti služil kot kulisa v znameniti seriji Igra Prestolov (Game of Thrones).

    

  

 

More about jlev