Do Skandinavije čez Evropo

december 30, 2016

26.7.2016 Na pot se odpraviva okrog 9.00 zjutraj. Cilj dneva je nemški Regensburg, dobrih 7 ur vožnje iz Ajdovščine. Regensburg je svojem imenu ostal zvest, ob prihodu je padalo kot iz škafa. Kamp sva relativno hitro našla, a v njem nisva dobila mesta, saj bil kompletno pod vodo. Lastniki so nam povedali da pada že 14 dni in da mest za kampiranje ne oddajajo ker so v večji meri poplavljena. Našla sva drug kamp malo bolj oddaljenega od mesta. Naslednje jutro (27.7.2016) sva se relativno zgodaj odpravila v malo mestece ob Donavi, s simpatičnim vzdušjem in lepo katedralo. Privoščila sva si nemški zajtrk s klobasami in Brecli ter se po približno dveh urah odpravila, saj sva tisti dan želela priti do Hamburga, kar je z nekaj postanki zahtevalo 10 ur vožnje. V Hamburgu sva našla dobro urejen večji kamp v katerem sva se sparkirala pod ogromno drevo in se odločila, da bova v tem mestu prespala dvakrat, da se malo odpočijeva od vožnje.

 

 

28.7.2016 sva se zgodaj zjutraj z javnim prevozom odpravila v center. Pristaniško mesto nas je malo spominjalo na Amsterdam, ki sva ga obiskala pred nekaj leti, le da je bilo po občutku precej večje in bolj industrijsko. Sprehajala sva se, si ogledala nekaj cerkva in jedla Bratwurst und Pommes ter pila prvo od mnogih slabih kav na poti (o okusih za kavo sva razpravljala že v potopisu Portugalske, a so severnjaki nedvomno vodilni kar se slabe, drage in nepitne kave tiče :)). Zvečer planirava pot naprej in se, ker konstantno prši stiskamo pod glanz novo tendo, ki sva jo z ogromnim popustom dobila pri podjetju MAMUT4x4. Tenda se je izkazala kot zelo uporabna, ne le za zaščito pred soncem, ampak predvsem za zaščito pred dežjem med kuhanjem in v večernih urah igranja briškule.

 

 

 

29.7.2016 Iz Hamburga okrog 8.00 kreneva proti Husumu, pristaniškem kraju na severu Nemčije. Mestece je majhno, simpatično in zelo spominja na manjša nizozemska mesta ob morju z nizkimi vrstnimi hiškami in izjemno lepo belo cerkvijo. Ostaneva okrog 2 uri in pojeva slastni zajtrk – Roast Beef v žemlji. Odpraviva se naprej, saj želiva izkusiti t.i. Wattenmeer, naravni fenomen, ki ga poznajo severni kraji. Zaradi položnega obrežja in oseke se morje dvakrat dnevno močno umakne in omogoča sprehajanje po peščenem morskem dnu daleč od obale. Kljub dežju se bosa sprehodiva, čez kakšno uro pa se odpraviva naprej proti Flensburgu, kjer želiva prenočiti. Mesto nas pozitivno preseneti, lepe stare vrstne hiše in simpatično pristanišče ter kava, ki si ta naziv zasluži. Domačini so dežja očitno vajeni, skoraj edina se sprehajava po mestu z dežnikom. Odpraviva se na pozno kosilo in se odločila, da bova spala v kampu na Danski strani zaliva, kakšnih 20 min od Flensburga. Kamp je zelo urejen, z wifijem, bazenom in ognjiščem, večinoma so v kampu avtodomi in prikolice. Šotori so v teh krajih zaradi spremenljivega  vremena očitno manj popularni. Proti večeru se pokaže sonce, ob zadnjih žarkih splanirava pot do Köbenhavna. Info kaj sva si ogledala v Kobenhavnu najdeš TU.

 

 

 

 

More about jlev